Cikli menstrual,cfare eshte normale dhe cfare jo?!

A e mban mend heren e fundit qe ishe ne cikel apo se sa zgjati ai? Nese jo atehere duhet te fillosh ti kushtosh vemendje!

Te mbash nen kontroll ciklin menstrual te ndihmon te kuptosh se cfare eshte normale per trupin tend, te llogarisesh kohen e ovulacionit dhe te shikosh nqs ke ndryshime ne kohezgjatje, gjakderdhje te pa zakonta ose kur te humbet nje cikel.

Zakonisht crregullimet e vogla ne cikel nuk perbejne shqetesim te madh por ndonjehere jane tregues i ndonje problemi me te komplikuar.

Cfare eshte cikli menstrual dhe cfare konsiderohet normale?

Cikli menstrual është një seri komplekse fenomenesh, të kontrolluara mire dhe që çdo muaj manifestohet me një menstruacion dhe një ovulacion.

Kohezgjatja e ciklit menstrual llogaritet nga dita e pare e ciklit deri ne diten e pare te ciklit pasardhes. Ky cikel mund te jete nga 21-35 dite dhe mund te zgjase 2-7 dite. Per vitet e para kur fillojne periodat, ciklet e zgjatura jane normale, megjithate cikli menstrual me kalimin e kohes tenton te shkurtohet dhe te normalizohet(pa crregullime) .

Cikli juaj mund te jete i rregullt, zgjat  njesoj cdo muaj, ose jo i rregullt, mund te keni gjakderdhje te lehte apo pak me te renduar, me dhimbje apo pa dhimbje dhe konsiderohet normal varet se si funksionon organizmi juaj.

Cfare i shkakton parregullsite ne cikel?

Shkaqet mund te jene te ndryshem perfshire ketu edhe:

  1. Shatezania ose gjidhenia– mungesa e ciklit tregon nje shtatezani te mundshme ndersa gjidhenia mund te vonoj ardhjen e ciklit.
  2. Crregullimet ne ushqyerje, renia e tepert e peshes ose ushtrime te ekzagjeruara sportive– keto faktore mund ta nderpresin ciklin menstrual.
  3. Sindroma e ovares policistike– ky eshte nje crregullimi i zakonshem hormonal qe krijon kiste te vogla ne ovare duke sjelle parregullsi ne cikel.
  4. Deshtim premature i ovareve– nenkupton deshtimin e funksionit normal te ovares para moshes 40, njihet gjithashtu si insuficienca primare ovariane dhe mund te shkaktoje parregullsi ose perioda te pakta  per disa vite.
  5. Semundja inflamatore e pelvikut– kjo semundje infektive e organeve riprodhuese shkakton parregullsi ne gjakderdhje gjate ciklit.
  6. Uterine fibroide– jane masa jo kancerogjene ne  uterus dhe mund te shkaktojne rendim te gjakderdhjes gjate ciklit madje edhe gjakderdhje midis periodave.

Referenca:http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/womens-health/in-depth/menstrual-cycle/art-20047186?pg=2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s