Inflamacioni i mishrave te dhembeve(gingivitis) tek femijet:shkaqet,masat mbrojtese dhe parandalimi!

GINGIVITI


* Gingiviti është gjendja patologjike më e zakonshme e gingivave tek fëmijët, me simptoma kryesore gjakosjen gjatë larjes së dhëmbëve, skuqjen dhe ënjtjen e tyre.

* Gjatë adoleshencës, për shkak se ndryshimet hormonale ndikojnë në shëndetin e gingivave, frekuenca e gingivitit si dhe ashpërsia e tij rritet. Në çdo rast, mungesa e higjienës orale është faktor vendimtar për shfaqjen e gingivitit. Sot, gingiviti nuk konsiderohet më vetëm “privilegj” i të rriturve, por edhe e fëmijëve me higjienë të keqe orale.

Masat mbrojtëse sot janë:

Përdorimi i furcës dhe fillit dentar për higjienë të mirë orale.
Kufizimi i konsumimit të karbohidrateve dhe sidomos i sheqerit.

Përdorimi i fluorit në të gjitha format e tij, i cili rrit rrezistencën e dhëmbëve ndaj infeksionit nga kariesi dentar.

Përdorimi i furçës nga fëmijët e vegjël është i inkurajuar me tepër për të krijuar shprehi të mira për higjienën e gojës. Për pastrimin efektiv të dhëmbëve kujdesen prindërit.
PARANDALIMI

Vizitat tek pedodontisti duhet të përsëriten çdo 6 muaj për diagnostikimin e parakohshëm të problemeve të mundhme të gojës dhe aplikimin topikal të fluorit në dhëmbët e fëmijëve.

Në këtë mënyrë sigurohet PARANDALIMI se sa TERAPIA.

Burimi: Shoqata Pedodontike Greke

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s