Abdesi, obligimet dhe gjerat qe e prishin!

All-llahu xheleshanuhu  e ka bërë abdesin kusht kryesor për faljen e namazit. Këtë mund ta vërtetojmë me fjalët e All-llahut  xheleshanuhu ku thotë: “O ju që besuat! Kur doni të ngriheni për të falur namazin, lani fytyrat tuaja dhe duart tuaja deri në bërryla; fërkoni kokat tuaja, e këmbët lani deri në dy zogjt”. [1]

Po ashtu në këtë rast mund ta përmendim edhe fjalën e Pejgamberit sal-lall-llahu alejhi ve selem ku thotë: “Nuk e pranon Allahu namazin e ndonjërit nga ju deri sa ai të mer abdes”

ghusl.gif

Obligimet e abdesit

 1. Larja e fytyres, e prej fytyres eshte larja e gojes dhe shfryrja e hundeve
  2. Larja e duarve deri ne berryla
  3. Mes’h e kokes dhe prej kokes jane dhe veshet (ferkimi i gjith kokes me duar te lagura)
  4. Larja e kembeve se bashku me kycet e kembeve
  5. Ruajtja e radhes se abdesit
  6. Mosnderprerja e larjes se pjeseve qe permendem duke u thare njera pjese pastaj te lash tjetren

E pelqyeshme eshte perseritja e larjes se fytyres, duarve, kembeve, shpelarja e gojes dhe shfryrja e hundeve nga 3 here. Obligimi eshte vetem 1 here. Mes’hi i kokes behet vetem 1 here.

Gjerat qe prishin abdesin

 1. Cdo gje qe del nga 2 vendet e jashteqitjes
  2. Dalja e dickaje te piste prej trupit
  3. Largimi i vetedijes me ane te gjumit apo dickaje tjeter
  4. Prekja e organit me dore pa pasur pengese
  5. Ngrenia e mishit te devese
  6. Dalja nga Islami, Allahu na ruajtte ne dhe te gjithe muslimanet nga kjo

Sunnetet e abdesit janë teprica mbi farzet që i ka bërë Pejgameri  sal-lall-llahu alejhi ve selem dhe ka kërkuar prej nesh që t’u bashkangjitemi veprave të tij. Ato janë:

– Të përmendurit emrin e Zotit në fillim (të thuhet bissmilah).

-Të vendos për marrjen e abdesit me zemër, jo me gjuhë. Pejgamberi sal-lall-llahu alejhi ve selem thotë : “Veprat çmohen sipas qëllimit”. (Transmeton Buhariu dhe Muslimi).

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s